Oily skin tips / Masna koza

Kako svakodnevno citamo razne savete za negu koze, cesto cujemo oprecna misljenja o tome sta je dobro, a sta ne. To je opet i razumljivo jer ono sto jednoj osobi odgovara, moze biti potpuno neupotrebljivo drugoj. Zato cu ovog puta podeliti sa Vama resavanje problema sa masnom kozom. Dosta osoba me je pitalo za misljenje i savet pri pomoci za probleme koze. Evo ponesto o nezi masne i problematicne koze.

Masna koza u pubertetu stvara mnogo vise sebuma i tada je najbolje koristiti losione za ciscenje u kombinaciji sa kremama za regulisanje stvaranja sebuma. Jednom do dva puta nedeljno odraditi piling, mozete ga napraviti sami (kako procitajte ovde) ili kupiti piling.

Masna koza u bilo kojoj dobi zivota, mora se redovno cistiti ali i hidrirati. Zato je opet najbolje koristiti losione za ciscenje masne koze, i lagane hidratantne kreme. Neko kaze da je pravilno cistiti lice ujutru i pre spavanja. Ovo moze da prouzrokuje isusivanje koze jer ako u razmaku od 10 sati 2 puta cistite lice, posle nekog vremena verovatno ce se pojaviti perutanje ili svrab. Probajte kako vama odgovara, uvece je razumljivo da je potrebno ciscenje- da se dobro skine sminka, otvore pore, osvezi lice, ali ujutru (svako jutro) ipak ne mora jer je koza vec prethodno vece ociscena. Dovoljno je ujutru samo oprati lice, ali ne koritite previse agresivne sapune. Postoji veliki izbor sapuna namenjen masnoj ili problematicnoj kozi, a i prirodni sapuni su dobrodosli.

Dobar izbor za masnu kozu su sprejevi sa kiseonikom, termalnom vodom, jer osvezavaju i hidriraju kozu a nisu teske.


Ne pipajte lice, sklonite dlanove sa lica, ocistite mobilni telefon, naocare. Sklanjajte kosu sa lica. Necistoca sa ruku i predmeta koji dodiruju lice moze da uzrokuje pojavu bubuljica.

Unosite Vitamin C koji pospesuje proizvodnju elastina i kolagena, i pomoci ce obnavljanju koze i smanjivanju pora.

Piling koristite jednom do dva puta nedeljno. Dobar izbor je Clean and Clear, St.Ives apricot scrub, ili sami napravite kao u postu koji sam gore navela.



Pre sminke stavite prajmer ako je potrebno. Koristite blot papirice i pudere.

Treba jesti hranu bogatu vitaminima, ali nemojte se opterecivati misleci da ce specificno zbog neke namirnice koza biti u losijem stanju. Ekspert kazu da crna cokolada pozitivno utice na kozu. Ali nemojte je mazati po licu :) Pica, iako je fast food ima i dobra svojstva jer unosite kalcijum, antioksidante (kecap), i druge korisne strane. Pomorandze, borovnica, mango, jagode, banane, lubenica, ananas puni su vitamina i odlicno ce delovati na kozu.

Pozitivne strane masne koze su to da se na njoj bore manje vide, masna koza je jaca i otpornija, ne zahteva puno tj nema problema kao sto ih moze imati izuzetno suva koza.

Коментари

Популарни постови